KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
JIŽNÍ ČECHY
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
  Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
KONGRESOVÁ TURISTIKA
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Velikonoce v České republice [ Lidové tradice ]

Velikonoce jsou církevním svátkem, který se stal státním svátkem České republiky. Připadají na Boží hod, který je vyvrcholením Pašijového týdne zakončujícího čtyřicetidenní půst.

Datum konání Velikonoc je stanoveno na první neděli po prvním jarním úplňku.
Původně byl tento den spojen se svěcením velikonočních pokrmů - beránků, bochníků, mazanců, a dalších potravin, které ani dnes nesmí chybět na velikonočním stole. Podle lidové tradice kousek svěceného mazance, vejce a vína odnášeli hospodáři na zahradu, na pole a do studny, aby měli hojnost ovoce, obilí a vždy dobrou vodu. Dnes je svěcení velikonočních pokrmů součástí církevních oslav velikonočních svátků.

Velikonočnímu pondělí předchází Pašiový týden, jehož jednotlivé dny mají své názvy - Popeleční středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Velikonoční neděle. V některých obcích se udržuje tradice "hrkání", kdy mládež obchází vesnici a 3x denně pomocí hrkačů a klepačů nahrazuje hvuk kostelních zvonů které "odletěly do Říma". Na Bílou sobotu pak obchází vesnici s Jidášem a za zpěvu pístě "O milý Jidáši, cos to učinil" dostávají výslužku ve formě vajec, sladkostí a jiných dobrot svátečního velikonočního stolu. Na Velikonoční pondělí chodí koledníci koledovat po okolí s pomlázkami, které tvoří symbol jara a života a musejí též symbolicky vyšlehat děvčata, která jim jako odměnu za koledu dávají obarvená, nebo zdobená vejce a stužky na pomlázku. V některých místech se navíc dodržuje tradice polévání studenu vodou, nebo voňavkami.

Na Škaredou (Popeleční) středu se vařila jenom čočka, na Zelený čtvrtek čočková polévka a kyselá omáčka a v ní nakrájená vejce a na Velký pátek si hospodář vzal kousek chleba a sýru. V tento den se nerozdělával ani oheň, chodilo se do kostela, nesmělo se ani orat, čeládka dostávala brambory s mlékem, ale nemaštěné, nebo polévku s chlebem. Chléb se ale nesměl tento den péci. Pekl se až na Bílou sobotu.

Na Květnou neděli, která předchází před pašijovým týdnem se světili kočičky a v některých místech, jako třeba v Podkrkonoší se pekly "ptáčky", t.j. pečivo z kynutého těsta. Pramínek těsta se sváže do uzlíku, kratší konec se stlačí na hlavičku, místo oka se dá rozinka, delší konec se nařízne jako ocásek. Toto pečivo mělo symboliku stěhování ptactva z jižních krajin a tím i příchod jara.

Na Bílou sobotu se má jíst i hodně ovoce, aby byl člověk zdravý, pak by se mělo sníst něco zeleného, aby nebolelo v krku.

Starý zvyk, péci na Boží hod velikonoční, beránka se u nás na venkově dlouho uchovával, pokud se chovaly hojně ovce. Tehdy bylo jehněčí maso poměrně běžným pokrmem. Později se však poměry změnily, chov ovcí klesl a jehněčí maso začalo být nedostatkové. Protože se jehněčí maso stalo přepychem a lidé si chtěli beránka popřát, vypomáhali si jinak. Upekli si prostě beránka buď z kynutého nebo třeného těsta, oči nahradily rozinkami a kolem krku uvázali mašličku.

Nejvýznačnějším obřadním jídlem velikonočním i v dobách pohanských, byla a jsou doposud vejce. K vejcím se řadí celá řada pověr. Na Boží hod se má celá rodina podělit o jedno společné vajíčko. Když příslušníci rodiny během roku zabloudí a vzpomenou si s kým vajíčko pojedli, tu vyjdou z veškerého nebezpečí.

Hlavní úloha vejcím připadá na velikonoční pondělí, kdy chlapci vyhánějí, ať již mrskáním nebo poléváním z děvčat lenost. Za tuto pozornost jsou děvčaty odměňovány vejci, která se doma barví a to nejčastěji na červeno.

Jinde se zase velikonočnímu pondělí říká "červené" podle rozdávání červených vajec.

První záznamy o rozdávání červených vajec o velikonočním pondělí se dochovaly z roku 1693 od spisovatele Jiřího z Drachova. V červené barvě, barvě srdce i krve, skrývá se i symbol lásky. Proto také darovat červené vejce, bylo vlastně vyznání lásky, ale aby chlapec si byl jist láskou svého děvčete, musel jich dostat aspoň dva tucty (24 ks) a to ještě svázané v uzlíku spolu s koblihami a jiným velikonočním pečivem.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.republic.cz

Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 16.03.2005 v 11:21 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
REGIONY A OBLASTI ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
KALENDÁŘ AKCÍ OBLASTI
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba